Gelleråsen 7 maj 2022, race 1&2

Målet med min säsong är att delta på Svenskt Sportvagnsmeeting för första gången.
Innan dess ville jag köra minst en avrostnings- / träningsdag och när jag tidigare i år undersökte alternativen så insåg jag att premiärracet på Gelleråsen var ett lämpligt tillfälle. Då kunde jag även passa på att ta med den snart 4-åriga sonen på banracingpremiär. 🙂

På väg mot Karlskoga så insåg jag att det var hela fem år sen jag var på Gelleråsen senast, dvs maj 2017. Den senaste tävlingen jag körde var augusti 2018 på Kinnekulle, dvs nästan fyra år sen. Sedan dess har jag bytt racebil och kört ett par träningssessioner varav den senaste var i aug 2020. Träningssessionerna har jag dessutom kört på slicks så nu var det även dax för R-däckspremiär med denna bil också. Rejält rattrostigt på alla sätt med andra ord!

Vi var på plats på fredag kväll och lastade av och gjorde klart de sista förberedelserna med hjälp av den blivande chefsmekanikern.

Träningspass
Natten mot lördagen regnade det så det var blött på morgonen men upptorkande under förmiddagen och helt torrt på eftermiddagen.

Det var som väntat väldigt halt och dåligt grepp till att börja med så jag försökte hålla mig ur vägen och samtidigt bygga upp temp i däcken för att kunna öka takten. Från att jag till en början tänkte ”vad gör jag här” började det ändå kännas ok mot slutet av andra träningspasset, även om det gick relativt långsamt fortfarande.

Kval
Efter lunch så var det torrt och betydligt varmare i luften. Kunde därför ladda på betydligt mer och det kändes som det gick snabbare och snabbare. Mot slutet av passet hamnade jag i trafik och det kändes inte som jag skulle kunna förbättra mig mer så jag avbröt med några minuter kvar på passet.
Det visade sig att jag hade fått till ett riktigt bra varv där klockan stannade på 1:15:857 vilket innebar fjärde tid i klassen och femte tid totalt. Dessutom var det en putsning av mitt personbästa på Gelleråsen med ca 2,7s så jag var helnöjd!

Ombordfilm från mitt kvalvarv


Race 1
695an är lite knepig att komma igång med från stillastående och inför en stående start från femte rutan var jag lite orolig för att inte komma ifrån linjen och riskera att orsaka en incident. Snackade därför med bakomvarande förare i förväg så han skulle vara extra uppmärksam ifall jag blev stående.

När lamporna slocknade kom jag dock iväg fint men fick släppa Markus Tåbäck, som kör en annan klass, på innern in i första böj. Därefter hade jag mina ”klasskamrater” Ronny Andersson och Joakim Rosell i varsin Alfa 75 tätt bakom under resten av racet. Ronny ”ställde frågan” ett par gånger men jag lyckades nätt och jämnt hålla undan. Jag var även hjälpt av att 75:orna hade inbördes uppgörelse så attacken på mig mildrades en del stundvis.

Nån avåkning mot slutet av racet innebar att jag var uppe på pallplats i klassen och en fjärde plats totalt vilket var klart över målsättningen denna helg. Var därför otroligt nöjd när jag passerade mållinjen efter ett roligt och svettigt race.

Det syns inte så mycket ”action” i filmen men man kan se att jag tar en del defensiva linjer för att försvara mig mot Ronnys omkörningsförsök.

Race 1

Race 2
Resultatlistan i race 1 ger startpositionerna i race 2 fast med förbehållet att vi vänder på de första sex platserna. Det innebar P3 för min del och de båda jagande 75:orna framför mig i starten. I detta race var det rullande start och vi kom iväg utan problem. Som väntat kom dock de snabbare bilarna direkt bakom mig och ville komma om direkt efter start. Bjöd inget direkt motstånd utan riktade in mig på att inte tappa kontakten till Joakim och Ronny för att kunna försöka ta mig förbi dem. Det var väldigt kul att det nu var omvända positioner och jag fick verkligen kämpa för att försöka ta mig förbi. Tillslut lyckades jag bromsa mig förbi Ronny in i hårnålen. Låste dock upp frambromsarna lite och trodde Ronny skulle kontra på innern men jag lyckades hålla undan. Fick en liten lucka bakåt och tog sen sikte på Joakim och provade både här och där men lyckades tyvärr inte ta mig förbi trots att det var väldigt nära vid ett par tillfällen.

Slutade därför på fjärde plats i klassen i detta race.

Tyvärr la kameran av innan vi ens rullat ur depån så jag har ingen film från detta race. :bang2:
Hade varit betydligt mer underhållande att se (än race 1) eftersom jag jagade hela racet igenom. :lakrits:

Summering
Det blev en väldigt lyckad helg med två väldigt underhållande race.
Stort tack till Ronny och Joakim för hårda och schyssta fighter under båda racen.

Podie race 1: P2 Markus Moberg, P1 Hugo Bjurman, P3 Mats Forssén

Det var väldigt kul att ha familjen med samt att träffa hela rejsgänget igen.
Nu är siktet inställt på Svenskt Sportvagnsmeeting på Knutstorp i början på juli!