Rudskogen 18 maj 2016, race 3&4

Såg fram emot att få köra på Rudskogen igen, senast (och enda gången) var 2012 då vi körde en racedag här. Var tyvärr lite dubbelbokad denna helg då jag redan långt innan racekalendern spikades hade köpt biljett till Iron Maiden på Ullevi på fredagen. Löste den transportlogistiska utmaningen genom att ta vägen förbi Rudskogen på fredagen så jag kunde lasta av och lämna släp på banan

Avlastad

Sedan åkte jag vidare till Göteborg, kollade på en grymt bra konsert, och åkte sedan tillbaka på natten mot lördag. Huvudet landade på kudden på hotellrummet i Sarpsborg strax innan 02.00 och sedan ringde väckaren 06.40. Frukost kl 7.00 och sedan åkte jag till banan i god tid innan förarmöte kl 8.30.

Träningar
Denna dag skulle vi få tre träningspass innan kvalet vilket var tacksamt på denna utmanande bana. Ut på första träningen tycker jag å ena sidan att banan såg ut som jag mindes den men å andra sidan var det svårt att hitta runt. Kände också att detta skulle bli en svettig dag, det var redan rejält varmt.

Såg på laptimern under både pass ett och två att tiderna gick neråt och i sammanställningen var jag oväntat snabbast av klass 2-bilarna med 1.44.7 mot Stefan som var närmast efter på 1.45.3. Under tredje träningspasset kom jag dock inte ner på samma tider och var rejält frustrerad när jag rullade in i depå efter avslutat pass med 1.45.6 som snabbaste tid.

Hade en svag förhoppning att även de andra skulle haft problem att sänka tiderna i den tilltagande värmen men det visade sig att de hade tagit stora steg framåt och jag var nu ca 2 sek långsammare än både Stefan och Mikael framför som båda låg på 1.43.7, endast 18 hundradelar från varandra.

Kval
Till kvalet bytte jag till nya bromsbelägg fram för att få lite bättre känsla i bromspedalen. Försökte ladda hårdare och köra bättre spår men lyckades inte komma under 1.45.1 vilket gav tredje kvaltid i klassen med både Mikael och Stefan ca 2 sek före. Bakåt hade jag ca 1,7 sek till Ola på fjärde kvalplats i klass 2.

Race 1
Våra norska kollegor kör rullande start på sina tävlingar så vi gjorde också det denna dag. Vi har aldrig gjort det tidigare men jag fick möjlighet att träna på det tillsammans med MX5-Racing Club på en träning tidigare i vår.

Jag gjorde dock en missbedömning och lade i fyran precis innan fältet var tvungen att sakta in lite före lamporna släcktes. När starten sen gick hade jag för hög växel i förhållande till farten och blev omkörd av ett par bilar, däribland Ola. Lyckades ta mig förbi Henrik ganska snabbt och kom ifatt Ola som jag kunde bromsa mig förbi in i kurva 10.

Därefter försökte jag ta upp jakten på Stefan men hade helt enkelt inte tillräcklig fart så jag hamnade efter ett par varv i ”ingenmansland” med Stefan långt framför och Ola en bra bit bakom. Tog sedan målflagg som trea.

Ombordfilm: Race 1

Race 2
Eftersom vi vänder på de sex första positionerna inför starten i race 2 fick Ola starta i pole och jag i andra startposition. Försökte vara med bättre denna gång och startade på treans växel. Kom därför iväg bättre men blev snabbt passerad av Jens på insidan och kom sedan ut ur första kurvkombinationen i bredd med Mikael som var före ner i Angsten.

Försökte sen ta mig förbi Ola och lyckades även denna gång bromsa mig förbi in i kurva 10. Stefan tog sig sedan om mig på väg ner mot Angsten och då var Ola rätt nära bakom. Micha, som startat sist, tog sig dock förbi honom och körde sedan om mig innan inbromsningen till kurva 10. Fokuserade då på att öppna en lucka till Ola vilket jag lyckades med och såg sedan även i detta race Stefan och Mikael försvinna framåt.

Efter några varv såg jag att Stefan tagit sig förbi Mikael så jag gissade att han gjort ett misstag någonstans. Detta höll i sig resten av racet och jag tog mig även denna gång i mål som trea.

Efter prisutdelning och lastning bar det av hemåt. Med tanke på schemat de senaste 36 timmarna trodde jag att jag skulle få kämpa med tröttheten men det gick faktiskt bra, kanske tack vare en del energidryck, och jag var tillbaka hemma kl 01.00 natten mot söndag.

Ombordfilm: Race 2

Parc fermé

Summering
Jag hade stora förväntningar på Rudskogen som bana då mina intryck från förra besöket var att det är den bästa banan i Norden. Dessa förväntningar uppfylldes och våra norska kollegor bjöd på ett väldig bra arrangemang samt fint och varmt väder.

När det gäller resultaten så hade jag redan i förväg räknat ut att jag skulle få svårt att hänga med Mikael och Stefan. Dock hade jag nog inte räknat med att det skulle vara så stor tidsskillnad som det visade sig vara. Mest frustrerande var ändå att jag satte min bästa tid under andra träningen och att jag sedan var ganska långt ifrån den.

Sammantaget är jag ändå nöjd med mina två tredjeplatser men det är klart att det var lite surt att Stefan tog över serieledningen tack vare att han vann race 2.

Ser redan fram emot nästa tävlingsdag, fredagen den 8 juli på Kinnekulle, då vi faktiskt redan är mitt i säsongen. Enligt förhandsinformationen kommer vi där få sällskap av ytterligare en Abarth på startgridden vilket ska bli väldigt kul.